راه های جلب توجه کودک دوزبانه
1 – تصاویر :
استفاده از تصاویر، بیش از کلمات برای کودک دوزبانه جلب توجه می کنند و تصاویر آدمی و حیوانات، بیش از تصاویر اشیاء(تصاویر حیوانات آشنا بیش از حیوانات نا آشنا)مورد توجه قرار می گیرند؛ لذا در درس هایی مانند ریاضی، می توان به جای تصویر اشیای بی جان مانند : چوب کبریت، خوشه گندم و ... از تصویر موجودات جان دار استفاده کرد.
2 - استفاده از محرک های شنیداری :
گرچه امروزه آموزش از طریق داستان و شعر بیش از روش های کلاسیک برای کودک دوزبانه مؤثر است؛ ولی اگر این آموزش با آهنگ (سرود)و ریتم (ضرب)همراه شود؛ جلب توجه بیش تری در کودک دوزبانه می کند. چنان چه فعالیت های فوق با حرکت، پا کوبیدن، دست زدن و حرکات بدنی نیز همراه شود، در جلب و نگه داری توجه کودک دوزبانه تأثیر خواهد داشت؛ زیرا از حافظه ی حرکتی(عملی) استفاده شده است.
3 - استفاده از رنگ :
بعضی از رنگ ها مانند قرمز و آبی، توجه بیش تری را به خود جلب می کنند. هنگامی که تعدادی از کلمات به یک رنگ معین مثالً؛ سیاه روی کاغذ سفید یا با گچ سفید روی تخته سیاه نوشته شده اند، در آن ها نوعی تشابه و عدم تفاوت وجود دارد که بعد از مدت کوتاهی نگاه کردن برای کودک دوزبانه یکنواخت می شود و به جلب توجه کمک نمی کند؛ لذا، در صورت امکان باید بیش از دو یا چند رنگ استفاده کرد.
4 - استفاده از اندازه :
اندازه های حروف نیز در حالتی که از کلمات درشت تر در متن کلمات ریزتر، یا از کلمات ریزتر در متن کلمات درشت تر استفاده شود، عامل مؤثری در جلب توجه کودک دوزبانه است.
5 - استفاده از تازگی :
چیزهای تازه معمولا بیش از چیزهایی که کودک دوزبانه با آن آشنایی قبلی داشته اند. توجه آن ها را جلب می کند؛ بنابراین، می توان یک مطلب را که لزوماً تکرار می شود، هر بار با استفاده از روش جدید، وسایلی جدید یا زمینه ای تازه مطرح ساخت.
6 – مخاطب قرار دادن همه :
در هنگام آموزش به همه ی دانش آموزان نگاه کنید و از طریق ارتباط کلامی و غیر کلامی، شرکت دادن آن ها در مباحث کلاس، سؤال و جواب کردن و استفاده از روش های تشویقی، توجه کودکان دوزبانه را به مواد درسی جلب نمایید.
7 - استفاده از تکرار :
تکرار یکی از عوامل مؤثر در جلب توجه است؛ اگر در ابتدا، کودک دوزبانه متوجه محرکی نشده باشد، تکرار آن معمولا توجه او را جلب می کند ، اما باید توجه داشت که اگر تکرار، بیش از حد ادامه یابد، باعث کم شدن توجه می شود.(تکرار نباید یک نواخت باشد؛ اگر موضوع یا مطلبی را همیشه به یک صورت تکرار کنیم،عادی می شود و جلب توجه نمی کند؛ از این رو، تکرار باید همراه با تغییر و تازگی باشد.)
8 – توجه به تفاوت های فردی کودکان دوزبانه :
زبان آموزان را که دامنه ی توجه کم تری داشته و بیش تر حواسشان پرت می شود. در جلوی کلاس بنشانید، تا از طریق ارتباط کلامی و غیر کلامی بیش تر با آن ها در ارتباط باشید،تا کم تر حواسشان پرت شود.
9 - خبرهای ناراحت کننده و هیجان آور را همیشه در پایان ساعات کلاس به اطلاع زبان آموزان برسانید.
10 - برای جلب توجه بیش تر کودکان دوزبانه، می توان از آن ها خواست که در انتهای جلسه درس، موضوع های مهم را بازگو کنند.
11 -برای شروع کار جدید، اجازه دهیم تا کودکان دوزبانه کار قبلی خود را به پایان برسانند؛ چون ممکن است توجه آنان به کار ناتمام معطوف باشد.
12 – آماده سازی و ایجاد زمینه :
سعی کنید قبل از بیان مطالب درسی، تا حد امکان، معلومات قبلی کودکان دوزبانه را درباره ی مطالب مورد نظر در ذهن شان روشن سازیم.
شیوه های گوناگونی برای افزایش تمرکز وجود دارد. ما در مقام معلم یا والد، می توانیم محرک های تازه ای در مقابل کودکان قرار دهیم. می توانیم مطالب را در قالب بازی ها ارائه دهیم؛ زیرا در بازی ها، بازیکنان برای فریب رقبای خود واکنش هایشان را
تغییر می دهند و یا برای آن که برنده شوند، با دقت بیش تری، همه ی جنبه ها را در نظر می گیرند.